Какво е "левкойн"?


Levcoin е проект за създаване на първата българска крипто валута. Основана е на технологията на CryptoNote, която се счита че е по-добра от оригиналната технология на "биткойна". Направени са и някои малки нетехнологични, а чисто икономически модификации. 
В началото на "копаенето" тази валута се добива съвсем леко по-бързо от "биткойна". Но с времето добивът става значително по-бавен. Това е необходимо, за да се гарантира фактически безсрочен добив, което ще осигури винаги да съществуват "копачки", което пък крепи самото съществуване на валутата. 
"Биткойнът" носи в себе си сериозния риск в един момент почти нищо вече да не може да се добива, копачките да спрат, и цялата система да рухне. Засега няма отговор какво ще се прави по този въпрос, но е възможно на някакъв етап да се намери решение. При "левкойна" такъв проблем няма. Кривата на добив пресича тази на "биткойна" и в дори след 30 години, отново ще има какво да се добива. По този показател е твърде вероятно тази българска валута да е сред най-добре проектираните в света. 
Общото колическо планирани "левкойни" ще е 9 милиона. Цифрата е избрана по броя на населението на нашата страна, когато е била най-многолюдна. Тази емисия е доста по-малка от на "биткойна" и на другите валути, базирани на CryptoNote. Но от друга страна, основната идея е да бъде национална валута, т.е. не е нужна чак толкова голяма емисия. Разбира се, нищо не пречи тази валута да се добива и в чужбина. Единственото, което може да я запази предимно българска, е активността на българите като "копачи". Бъдете активни.
Технологията CryptoNote има и допълнителното предимство спрямо "биткойна", на по-голяма анонимност и непроследимост. Друго важно предимство е, че може да се "копае" на по-обикновени компютри - домашни такива, и не са нужни сървърни ферми за милиони, за да добиеш нещо. 
Надяваме се проектът да ви бъде полезен...